dimecres, 4 de desembre del 2013

ANY ROÍS DE CORELLA

MÉS INFORMACIÓ




L’AVL ha iniciat l’Any Roís de Corella
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha iniciat hui, dia de les Lletres Valencianes, l’Any Joan Rois de Corella amb la presentació del programa actes que la institució normativa ha preparat per a donar a conéixer al poble valencià, d’una manera més general, la vida i l’obra d’este escriptor, poeta, traductor i teòleg nascut el 1435 a Gandia.
L’Any Corella servirà per a posar llum a moltes ombres que envolten la figura del menys conegut dels clàssics del nostre segle d'or. Ell va compartir segle amb Ausiàs March, Joanot Martorell, Jaume Roig o sor Isabel de Villena, entre altres, com ha afirmat Ramon Ferrer, president de l’AVL, en la seua presentació en Sant Miquel dels Reis.
L’obra de Roís de Corella va estat llargament oblidada per la crítica literària, encara que ell està considerat un autor clau en el pas de la literatura medieval a la renaixentista. La seua influència en l’època fou tan aclaparadora que, fins i tot, el final del Tirant lo Blach està inspirat o copiat de la seua Història de Leander i Hero.
L’Any Corella, ha expressat el president de l’AVL, vol descobrir un personatge clau del seu temps en la València del segle xv, i les relacions socials, literàries, religioses i polítiques d'un home que va ser referent en la societat de la capital del Regne. “La vida de Corella resultà tan apassionant com intensa”.
Per esta raó, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua busca rescatar de l’oblit un escriptor universal, sense el qual la nostra literatura en majúscules no estaria completa. Per això des de hui inicia una programació extraordinària dedicada a Roís de Corella i que s’allargarà fins octubre del 2014.
Les principals activitats estaran centrades en l’exposició Joan Roís de Corella i el seu temps, que serà inaugurada el pròxim 14 de febrer en el monestir de Sant Miquel dels Reis en col·laboració amb la Biblioteca Valenciana i la Universitat de València, i en l’exposició itinerant que recorrerà pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana.
La Comissió Corella, presidida per Eduard Mira i de la que formen part els acadèmics Antoni Ferrando, Rafael Alemany i Lluis Meseguer, prepara una unitat didàctica per a introduir el clàssic valencià en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, com ja es habitual amb cada Escriptor de l’Any.
L’AVL té en estudi la publicació del Diplomatari Lo Cartoixà, ara en fase d’investigació per a una posterior edició, a més d’una antologia de Corella en col·laboració amb l’editorial Barcino. En tots els casos, la institució normativa ha buscar les sinèrgies i col·laboracions necessàries per a completar tots els projectes.
Hui també s’ha presentat el portal Roís de Corella dins de l’àrea Joan Lluis Vives de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. El seu director, Jesús Pradells, ha afirmat que amb este portal s’obri una finestra al món per a projectar, amb rigor acadèmic, la transcendència d’obra i accedir als estudis crítics de Corella.
Per la seua part, el professor Rafael Alemany, acadèmic i catedràtic de Literatura Medieval de la Universitat d’Alacant, que ha dirigit el portal virtual de Corella, ha explicat el seu contingut que està distribuït en set apartats: autor, obra, bibliografia, catàleg, fonoteca, imatges, i enllaços.
Finalment, l’Any Roís de Corella s’ha iniciat amb l’espectacle juvenil «Quatre-cents», a càrrec de CRIT Companyia de Teatre, en el qual quinze personatges del segle d’or valencià ha recobrat vida a través dels seus textos i poemes en una lectura dramatizada, acte que ha comptat amb la col·laboració de la Biblioteca Valenciana.