dijous, 12 de novembre del 2009
EIXIMENIS I LA LITERATURA RELIGIOSA MEDIEVAL
COM QUE HEM COMENÇAT UN NOU SEGMENT LITERARI ADJUNTE LA NOTÍCIA SOBRE EL CONGRÉS A GIRONA DEDICAT A EIXIMENIS.
TAMBÉ HE DE DIR QUE L'ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA HA EDITAT ( EN LA COL·LECCIÓ DIDÀCTICA NÚM. 6) UNS MATERIALS SOBRE EL MESTRE GIRONÍ ÚTILS PER A TOTS ELS NIVELLS D'INSTITUT.
AL FINAL DE L'APUNT HE COL·LOCAT LA CANÇÓ DE RAIMON ELOGI DELS DINERS SOBRE TEXTOS D'ANSELM TURMEDA.
La Universitat de Girona fa el primer congrés internacional dedicat a la figura del pensador Francesc Eiximenis
En ocasió dels sis-cents anys de la mort del pensador, escriptor i franciscà Francesc Eiximenis (Girona, 1330 - Perpinyà, 1409), aquests dies es fa el primer Congrés Internacional dedicat monogràficament a la seva vida i obra. És organitzat per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC) de la Universitat de Girona, organisme responsable de l'edició de les Obres Completes de Francesc Eiximenis. Els historiadors el consideren un dels autors més notables de la literatura europea medieval i l'interès internacional per la seva figura no para de créixer. Nascut a Girona, on es va fer franciscà, va estudiar en unes quantes universitats europees abans d'exercir de docent a Lleida i Barcelona. El 1384 es va traslladar a València, on va viure fins pocs anys abans de la seva mort, quan el papa Benet XIII el va nomenar bisbe d'Elna i patriarca de Jerusalem. Eiximenis va escriure molt i variadament, i és referència obligada en àmbits com la cultura, l'economia, la història, la moral i la vida quotidiana a la Corona d'Aragó.
Va escriure en català i en llatí. Entre les seves obres hi ha 'Llibre de les dones', 'Scala Dei', 'Llibre dels àngels', 'Vida de Jesucrist' i la seva obra màxima, 'Lo Crestià' (que inclou al llibre dotzè el tractat Regiment de la cosa pública, que li van encarregar els jurats de la ciutat de València).
Segons els especialistes, el pensament polític, les observacions sociològiques, les anotacions profètiques, els continguts teològics i enciclopèdics, la riquesa de la llengua i la magnitud de la transmissió manuscrita i impresa converteixen Eiximenis en un autor del màxim interès per a tots els camps del saber històric sobre l'edat mitjana. Faran aportacions en aquests àmbits medievalistes d'universitats i acadèmies de tot arreu: Jaume de Puig del IEC; Paolo Evangelisti de la Universitat de Trieste; Albert G. Hauf de la Universitat de València; Robert E. Lerner de la Universitat de Northwestern; Xavier Renedo del ILCC; Damien Ruiz de la Universitat de París X-Nanterre; Francesco Santi de la Universitat de Lecce, i Curt Wittlin de la Universitat de Saskatchewan.
La voluntat del congrés és consolidar l'estudi del patrimoni bibliogràfic i cultural d'Eiximenis, que avui per avui encara es troba en un estadi inicial, i ajudar a coordinar una xarxa d'investigadors. El comitè científic que avala el congrés és format pels especialistes Stefano Asperti (Universitat Roma-La Sapienza), Lola Badia (Universitat de Barcelona), Pedro M. Cátedra (Universitat de Salamanca), Francesc M. Gimeno Blay (Universitat de València) i Gian Luca Potestà (Universitat Cattolica del Sacro Cuore).
EIXIMENIS I EL VI
Al congrés es farà l'acte públic 'Eiximenis, els franciscans i el vi', amb la col·laboració de Joan Roca del Celler de Can Roca, que servirà premsat de figues amb foie i una copa de Pedro Ximénez Jove, inspirat en una història de Francesc Eiximenis.
http://lletra.uoc.edu/ca/autor/francesc-eiximenis
http://www.congreseiximenis2009.narpan.net/
www.udg.edu/LlenguaiCulturaCatalanes/Publicacions/tabid/11918/language/ca-ES/Default.aspx#EFE
www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/01338342077571167200680/thm0000.htm
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada