dijous, 18 de desembre del 2008

COMENTARI DE TEXT DE NADAL 2n BATXILLERAT

Estimats alumnes, bones festes!!!

Ací teniu el text per tal de fer el comentari a lliurar després de les vacances.
Haurà de ser molt esquemàtic en els següents apartats:
RESUM, TEMA, TÍTOL, ESTRUCTURA, ÀMBIT ÚS, GÈNERE, FINALITAT i TIPOLOGIA TEXTUAL.

TREBALLEU MÉS A FONS LA MODALITZACIÓ i la cohesió en general (fixeu-vos en allò escrit en roig ) I L'OPINIÓ PERSONAL ( MIREU LES FOTOCÒPIES A )

TEXT:

 

 

1

 

 

 

5

 

 

 

 

10

 

 

 

 

15

 

 

 

 

20

TELEOBJECTIU

De pagesos a francesos

L’Acadèmia Francesa ha carregat contra l’esmena constitucional aprovada el 22 de maig pels diputats a favor del reconeixement de les  llengües  parlades  minoritàries –català, basc, occità i bretó- com a « patrimoni de França ».

L’Acadèmia recorda que la llengua de la República és el francès, com estableix l’article 2 de la Constitució, i afirma que l’esmena, impulsada per la UMP (al poder), atempta contra la identitat nacional.” En realitat, l’Acadèmia vol dir que la llengua de la República és, només, el francès.

Aquest fet ens recorda de nou que França és un Estat que ha volgut crear una nació, de dalt a baix. Espanya fa segles que també va seguir aquest model: imposar la nació majoritària a les nacions minoritàries. És l’intent d’acabar amb identitats nacionals basades en llengües i en cultures que responen a realitats socials ben vives, diferents de les de l’Estat nació. França és el model d’estat nació que pretén ofegar, prohibir, liquidar, identitats diferents de la nació majoritària, numèricament parlant.

L’estat francès va voler confondre volgudament el principi d’igualtat, que suposadament defensava (en aquest cas seria que cada persona tingui el mateix dret a parlar en la llengua materna), amb el principi d’uniformitat (imposar la mateixa llengua, el francès, a tothom). Confondre, volgudament, de tots iguals a tots idèntics. D’aquesta manera, a França, es va passar de súbdits a ciutadans. De pagesos a francesos.

Què ens han d’explicar d’aquest model! La sort que hem tingut els catalans del sud és que l’aparell políticoadministratiu espanyol no ha estat tan eficaç com el francès,i que la capacitat de resistència dels nostres avantpassats ha estat admirable.

Joaquim Colominas, AVUI 19-06-08